tiistai 30. lokakuuta 2012

Kalkkia maahan

Tänään ripottelin 75 kg puutarhakalkkia tontille. Tämä kalkitustoimi oli sen verran myöhässä, että pakkaset olivat paakuttaneet kalkit pusseihin. Ja pussi painoi 25 kg. Tämä oli Kekkilän puutarhakalkkia, joka ei ollutkaan rakeista vaan jauhoa. Siinä sanottiin, että helppo levittää, mutta aluksi tuntui aika vaikealta, kun en nääs jaksanut nostaa sitä pussia. Mutta sitten hoksasin aukaista säkit keskeltä ja valuttaa sisältö kottikärryyn. Siinä kottikärryssä oli helppo lapiolla lyödä niitä pakkuja pienemmiksi ja sitten kuljettaa kärryssä koko kalkkilasti haluttuun paikkaan. Lapiolla sitten heittelin kalkkia maahan. Hyvin meni.
Nyt tulee leudompaa säätä ja ehkäpä sateitakin, joten kalkki menee hyvin kohti maata.

maanantai 29. lokakuuta 2012

Suunnitelmia korkeista pensaista

Nyt olen etsinyt tietoja pensaista (lehtipensaista) ja niiden korkeuksista. Ajatukseni on, että pensaatkin muodostavat nousevan "aallon" kohti Koskentietä. Lopullisen kasvukorkauden mukaan (tavallisimipia?) pensaita ovat tällä kasvualueella:
3 - 10 m pilvikirsikka
2 - 4 m kiiltoheisi, villaheisi
2 - 3 m rusokuusama, 
lännenheisiangervo, 
lumipalloheisi
1,50 m keltakotakuusama, 
marjasinikuusama, 
kultaherukka
sinikuusama, 
taikinamarja, 
idänvirpiangervo, norjanangervo
syyshortensia
1 m   pensashanhikki
0,50 - 1 m kevätatsalea, 
pikkusyreeni, 
vuohenkuusamat, 
kuninkaanangervo
0,50 m  marjasinikuusama Anja
20 cm  grönlanninhanhikki,
lamohietakirsikka, 
lamoherukka.
Kasvitietoja löytyy mm. sivuilta Suomalainen taimi, Puutarha Tahvoset, Harvialantaimi ja Taimikko Ruhanen.
Minun ykkössuosikkini on tietysti lännenheisiangervo, josta minulla on hyviä kokemuksia Kausalasta. Toiseksi suosikiksi saattaa tässä ajan myötä tulla pilvikirsikka (joka on joko puu tai pensas).
Näiden (joidenkin) pensaiden mukana tulee olemaan tuijaryhmä ja ehkä jokunen kuusi (en tiedä vielä mikä).
Katsaus eteen päin: tämän kirjoitin kesällä 2019. 
Pihallani on tien vieressä epämääräisissä riveissä
- 3 lännenheisiangervoa; voivat hyvin, kasvaneet noin 180 senttisiksi,
- 1 kiiltoheisi; voi hyvin, kukkii, oli hidas kasvussaan,
- 2 rusokuusamaa, eivät näytä hyviltä, matalia ja kärsiviä,
- 1 kultaherukka; vähän liian rento, mutta voi hyvin.
- 3 marjatuomipihlajaa; mallia "puu" (ei "pensas"), voivat hyvin, tekevät marjoja, pituutta on yhdellä noin 2m, toiset lyhyempiä, sutajakoita, eivät mitenkään pulskia,
- 2 taikinamarjaa; alkuvuodet hyvin hitaita kasvamaan (syynä ehkä varjostava raita), nyt voivat hyvin, korkeus vain 60 cm, en ole leikannut,
- 1 idänvirpiangervo; voi hyvin, tekee juuriversoja ehkä liikaa, korkeus noin 2 m,
- 2 mustilanhortensiaa ja 2 kuutamohortensiaa; voivat hyvin ja kukkivat kokeasti, nyt 2019 yksi kuoli, kun myyrä söi juuret, korkeus 160 - 120 cm,
- 1 pihasyreeni, oli alkuksi hidas, nyt voi hyvin ja kukkii, korkeus noin 180 cm,
- 1 koiranheisi, voi hyvin vaikka kirvat syövät lehtiä paljon, korkeus noin 220 cm,
- tuijia on eri-ikäisinä ainakin 15, voivat hyvin, 'Brabant' oli nopeasti kasvava, nämän muodostavat varsinaisen näköesteen paikoitellen,
- 3 metsäkuusta; voivat hyvin, näitä olen leikellyt melkein joka vuosi, jotta ne tuuheutuisivat,
- nurkalla on koivuangervoja 6 kpl, voivat hyvin.

torstai 25. lokakuuta 2012

Omenat

Tänään ravistelimme omenat alas puusta, koska oli jo semmoinen pakkaspäivä. Tämä omenapuu tuottaa punaisia talviomenoita, jotka olivat aika kitkeriä silloin elo-syyskuussa, mutta nythän niitä jo syö. Voi olla, että emme saa kaikkia syötyä.
Toinen omenapuu oli varjossa eikä siinä nähty kuin kaksi omenaa. Nekin hävisivät männyn kaatuessa siitä vierestä maahan. Ne vaikuttivat vaaleilta omenoilta.
Kauppareisulla kävin ostamassa puutarhakalkkia kolme säkkiä  á 25 kg.

Kalkkia pinta-alalle

Eilen oli hiukan sateinen päivä ja plussan puolella. Tänään on ensimmäinen pakkasaamu tänä syksynä. Löysin eilen liiteristä vajaan säkin puutarhakalkkia; se oli 20 kilon säkki. Ripottelin kalkit tuonne maahan. Eihän sitä riittinyt kovin isolle alalle. Sanovat, että kalkkia pitäisi ensikalkitukseen olla 30 kg per aari ja sitten joka komas vuosi ylläpitokalkkia 10 - 15 kg per aari.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Lahottajia tarvitaan


Istutuskuoppia edelleen kaivaessani huomasin näitä kantojen lahottajia ilmestyneen paikalle. Pihalla on useita kantoja, jotka toivon mukaan nopeasti lahoaisivat. Olen kastelukannulla kantanut ureavettä niiden päälle, eli siis kerättyä pissivettä. Lehdessä luki, että ureavedellä saa kantoihin tätä maatumisvauhtia.

lauantai 20. lokakuuta 2012

Kuoppien kaivelua

Tänään  kaivoin istutuskuoppia. Sain 7 kuoppaa kuta kuinkin valmiiksi, kun oli kirkas sää. Lisäksi kangertelin joitakin kiviä, joita sain hiukan liikkumaan. Pihalla  (varsinkin pohjoisen puolella) on aika paljon pinnassa isoja kiviä. Onneksi niiden välissä aina on multaa.
Kuoppia kaivaessa huomasin, että humusta on noin 20 cm ja sen jälkeen soraa. Humuksessa on paljon matosia. Syreenien kuoppiin rupesi tulemaan vettä. Nyt onkin tuossa polulla ja polun ojassa kovasti taas vettä, kuten keväällä. On satanut melkein joka päivä ja yö. Juuria joudun katkomaan kovasti näistä kaikista kuopista.
Pitäisi kai ostaa kalkkia maahan ja kalkita nyt jo syksyllä.

perjantai 19. lokakuuta 2012

Puskien paikkoja katseltu

Koskentietä reunustamaan tulee lännenheisiangervoja ja sekaan muutama lumipalloheisi. Näille tuleville taimille katselin jo istutuspaikkoja ja merkitsin niitä pienillä risuoksilla. Samoin katsoin paikat kahdelle sireenille pohjoisreunalle; ne tulevat rinnakkain. 

Saapihan nähdä kuinka istutuskuoppien kaivu oikein onnistuu - on nääs kiviä siellä sun täällä. Ei oikein tiedä, kuinka syvälle missäkin kohdassa pääsee kuoppaa kaivamaan. Mutta ajattelin yrittää jo valmiiksi nyt syksyllä niitä kuoppia hieman kaivella.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Puut pitkällään

Tänään 10.10.2012 oli viimeinen päivä tässä puun kaadossa. Nyt suunnitellut puut on kaadettu. Enää ovat jäljellä vain ne kaksi rajapuuta, jotka toivottavasti naapuri kaataa talvella. Kaikki pöllitkin on viety tai pilkottu klapeiksi kuivumaan. Pihalla on karmeita kasoja näitä oksia! Eli rankasouvia vielä piisaa.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Suunnitelman kuva

Tässä on  piirustus puutarhan suunnitelmaksi nyt. Se on alustava hahmotelma. Siitä puuttuvat esim. keskelle tulevat perennat ja pensaat.
Koskentien varteen tulee sik-sak-rivissä lännenheisiangervoja, väliin kolme lumipalloheittä ja kokeeksi yksi marjasinikuusama (jos löytyy). 
Jo odottamassa olevat kaksi Elizabethin syreeniä sekä jasmike tulevat pohjoiselle reunalle.