maanantai 25. maaliskuuta 2013

Pensaiden paikat

Pihasuunnitelmaan kuuluvat pensaat (alue 4 kartassa) olen ajatellut istuttaa leveästi tontin reunalle - ikään kuin sik-sak-riviin. Tilaa on.
Silloin peittävyys maksimoituu. Toisaalta pensaita pääsee hoitamaan vähän vaikeammin, mutta ei niiden ympärillä tarvinne pyöriä kovin paljoa.
Monen vuoden kuluttua reunan pitäisi näyttää tältä:
Tässä piirroksessa kuvatulla alueella tavoitteena on peittää näkymä infotaululle ja bussipysäkin katokselle päin. Mainitut seinäkkeet ovat heti tontin rajan takana. Havupuilla yritän saada peittävyyttä myös talveksi.
Pitääpä laittaa ihan muistin vahvikkeeksi kuva nykytilanteesta:
Valoisuutta on saatu tontille puita kaatamalla ja pajupuskia poistamalla. Samalla on näkymä kadulle avautunut. Kuvan keskellä topsottaa iso raita, joka kasvaa tontin laidalla.
Muokkasin kuvaa Paintilla ja sain tämmöisen tulevaisuuden talvikuvan:

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Pihasuunnitelma maaliskuussa



Tällaiselta näyttää pihasuunnitelma nyt.
Piirustuksessani semmoinen kasvi, jolla on piste keskellä, merkitsee  jo kasvavaa puuta tai pensasta.
Numeroidut uudet alueet ovat:
1) isotuomipihlajia 3 kpl
2) tuijia 2 - 3 kpl (Brabant)
3) kuusi, jota tullaan leikkaamaan
4) ryhmä lännenheisiangervoja, lumipalloheisiä ja rusokuusamia tien viereen
5) mongolianvaahterat
6) syreenit (Isabellansyreenit)
7) pilvikirsikka
8) pihajasmike
9) syyshortensia.
Alueita mitä moninaisimmille kasveille olen merkinnyt väreillä:
sininen merkitsee matalia pensaita: kultaherukka, pensashanhikki, japaninhappomarja, angervot,
punainen merkitsee ruusupensaita  kuten suviruusu, papulanruusu, juhannusruusu,
vihreä merkitsee perennoja.
Vajan paikka on ilmeisesti varma. Sen länsipuolella on alue, havurante, joka varmaankin jää toistaiseksi nykäisemättä, koska siinä tehdään ensi kesänä rakennustyötä ja puusouvia. "Havurantteet" tarkoitti Savossa esim. liiterin vieressä sijainnutta paikkaa, jossa vanha-ukki hakkasi havuja navettaan.
Pohjoispuolella on pieni kaistale lepikkoa, sitten naapuri.
Lännenpuoleinen piha-alue jätetään tämän suunnitelman ulkopuolelle - johonkin toiseen kesään. Tosin sinne istuttelen angervoja ja muuta, mitä käteen sattuu, vähentääkseni nurmikkoa. 

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Puut

Nyt kun tonttia on "parturoitu", on jäljellä vielä joitakin puita. Kaksi vanhaa mäntyä seisoo melko lähellä taloa. Keskellä pihaa kasvavat sirotuomipihlaja ja purppuratuomi. Tontin nurkalla komeilee iso raitaryhmä. Sen latvustossa näkyy jo pajunkissoja.  Itärajalla seisoo yksinään vielä yksi raita; sille toivon ilmestyvän uusia versoja nyt, kun sen vierellä seisseet, kilpailevat koivut on sahattu pois. Kaadetun, ison koivun alta ponnistelee pieni pihlajan taimi, joka toivoakseni saa nyt uutta voimaa. Kaksi vanhaa omenapuuta on keskellä pihaa. Pihan itälaidalla on vielä muutamia luumupuita, jotka eivät vaikuta mitenkään hyväkasvuisilta - ovat liian varjossa. Ja sitten on vielä pieni, noin kymmenen vuoden ikäinen mänty. Se kasvaa kiven päällä. Viime vuonna kun tulimme katsomaan tonttia, huomasimme kuinka se nökötti vinossa siinä kivellä - peräti 45 asteen kulmassa. Se etsi valoa kaikkein varjoisimmassa paikassa, mutta eihän sitä valoa silloin löytynyt muualta kuin isompien puiden alta! Keväällä heti laitoimme sille tukipuut kokeillaksemme, oikeneeko se. No - nyt ensimmäisen kesän jälkeen se topottaa kivellään aivan suorana.

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Talvisavottaa

Tänään sahattiin muutama jäljelle jäänyt varjostava puu pois häiritsemästä. Ne olivat rajapuita, joten naapurinkin sana painoi siinä. Naapuri tekikin tämän savotan; niinpä meille jäi vain laiskan osa  "kattella päältä". Kerettiin kuitenkin napata muutama kuva. Naapuri lupaili keväämmällä auttaa meidänkin risujen pois viemisessä ja muutaman kannon pois repimisessä kaivinkoneella. Hyvä, hyvä; olinkin jo pähkäillyt näiden kantojen kanssa. Täytynee kuitenkin jättää muutama kanto - niinkuin puutarhakirjoissa sanotaan "luontokohteeksi" perennapenkin sisälle.
Kaadetussa isossa koivussa oli pitkä haavauma kyljessä, josta lahoa oli jo mennyt sisäpuuhun.