maanantai 19. kesäkuuta 2017

Kehittelyä

Näin kesäkuussa luonto kehittyy ripeää vauhtia: muutokset versosta nuppuun ja kukkaan yllättävät nopeudellaan. Lumipalloheiden pallerot ovat jo isoja, mutta vielä niihin tulee hiukan valkoisuutta lisää ja kokokin suurenee.
Valkoinen rintuus onkin arovuokkoja. 
Joku on sentään hitaampi hissuttelija:  japaninlikusterisyreenin nuppuryppäät ovat laajenneet aikaisemmasta (blogissa 25.5.17).
Kehitys kehittyy myös puutarhurin töissä: tänään sain valmiiksi kuuden pionin istutukset.Siinä ne nyt nököttävät. Pidetään peukkuja.

mmm

perjantai 16. kesäkuuta 2017

Havainto vattukärsäkkäästä

No nyt on ensimmäinen havainto vattukärsäkkäästä tehty! Mokoma on jo ehtinyt leikkaamaan muutaman ruusunnupun poikki. Ihme, että ylipäätään on jo nuppusia näkyvillä - että pitää olla myös kärsäkkäitä. Ei muuta kuin ruiskuttamaan illan kähmissä.
Mutta eipä kärsäkkäät vaivaa omenapuita. Koristeomenapuu hehkuu juuri nyt omaa purppuran punaistaan.


tiistai 13. kesäkuuta 2017

Puu on hetken valkoisena

Pilvikirsikka on nyt kukassa.
Sen kukkiminen on hetken hurmaa; kohta se on ohi. Sattui vielä tulemaan sadetta, niin se lyhentää kirsikoiden kukkimista vielä lisää. Samanlainen nopea kukkija näkyy olevan luumupuu. Omenien kukkiminen on nyt kerkeimmillään.
Kattokaa vaikkapa Seuralan omenapuuta, joka kukkii siinä mäen päällä Seuralan takana  - paremmin on kukassa kuin minun puuni.


sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Supervoikukka

Kukkapenkkejä siivotesaa osui käteen oikea supervoikukka. Yhtenäisenä leveänä linjana keskellä oli ne heteet sun muut ja leveä oli myös varsi. Normaali voikukka näytti melko pikkuiselta tämän rinnalla.
Toivottavasti tämmöiset eivät rupea leviämään tontilla! Jos tällä on into levitä yhtä suuri kuin into kasvaa, niin tonttu on pulassa.

Vierailupäivä

Lauantaina 10.6. oli Sorsakosken Rompe-päivä ja sen tiimoilta myös puutarhani oli avoinna vierailijoille kolmen tunnin ajan. Kävijöitä oli noin 40, joista melkein kaikkien kanssa ehdin jotain jutustelemaan. Kiitokset kaikille kävijöille ja tervetuloa uudelleen! Lauantaina omenapuut eivät vielä olleet ollenkaan semmoisessa kukassa kuin nyt seuraavana päivänä. Päivä oli kyllä aurinkoinen ja helteinen.
Keskipihalla kukkivat liljat saivat ihailua osakseen; lilja on nimeltään 'White Elegance'
Nyt aurinkoisena päivänä ne ovat täysin auenneet, kun aikaisemmin kesäkuussa ne olivat vain "sillai höpsöllään".

torstai 1. kesäkuuta 2017

Oravan poikien visiitti

Eilen päivällä olin köntysilläni maassa ja kaivelin kuopasta kiviä ylös - kaivelin istutuskuoppaa yhdelle kärhölle. Kuului pientä, kummallista ääntä, nostin päätäni ja näin kaksi oravanpoikasta siinä aivan lähellä. Muutaman kerran ne siinä pyörivät edes takaisin ja katselivat minua. Naksuttelin minäkin ääntä, ja toinen poikanen alkoi lähestyä, tuli  noin puolentoista metrin päähän. Aika hortoilevan näköisiä olivat nämä poikaset, tukeutuivat toisiinsa, hetken päästä jatkoivat matkaansa. Tottapa nyt tuntevat tontun.
Sää on ollut hirmuisen kylmää. Muutama kukka on kuitenkin auennut. Kiesarinpikarililjat ovat nyt kukassa.
Uusista narsisseista on nyt pari "näytillä":
narsissi 'Scarlet Gem' 
 
ja narsissi 'Kedron'.

sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Punaista ja leppäkerttuja

Puiden pitkittyvää kevättilannetta katsellessa huomasin, että leppäkerttujen kokoontumislennot ovat nyt osoitteessa Omenapuu. 
Hauskaa punaista väriä  löytyy juuri nyt omenapuista, kun ne yrittävät kehitellä kukkasten alkuja.
Alhaalta varjosta näkyy myös jotain punaista: kas, siellä kukkii varjohiippa. Onpa se aikainen ja pikkuinen kukkija.Tämän kuvan ottamiseen täytyy ihan oikeasti kumartua; kasvi on korkeudeltaan 10 - 15 cm.