Sivut

maanantai 1. lokakuuta 2018

Vesisäiliön puhdistusohje aurinkoiseen syyspäivään

Kuinka putsaan seinässä riippuvan vesisäiliön (Vesitasku 190 l) talvikuntoon? Tarvitaan pienet tikkaat, pari sankoa tai saavi, pitkän tikun päähän sidottu pesusieni (minulla se on vanhan patjan vaahtomuovia) ja kumikäsineet. Ja aurinkoinen syyssää.
Viisas liruttelee ennen tätä puhdistuspäivää osan säiliön vedestä pois ja kääntää vesiohjaimen talviasentoon, ettei satunnaiset sateet turhaan täytä säiliötä siinä välipäivinä. Sitten hommiin.

Aukaisin vesiohjaimen eli yläkannen ja putsasin sisäseinämiä pesusienellä. Seiniin kertyy vihreää limaa kesän aikana ja se lähtee kevyesti pois sienellä. Seinämiin ylettyminen on se ongelma; minun konstini on sitoa sieni rautalangalla ohuen kepin nokkaan. Säiliössä vielä oleva vesi on apuna tässä pesutoimituksessa.
Työn seuraavassa vaiheessa saatoin jo lorottaa suurimman osan vedestä pois. Tässä tarvitsin tietenkin saavia ja sankoja. Vesi alkoi jo värjäytyä vihersotkuun, ja aina enemmän, mitä alemmaksi pääsin seinämien pesussa. Lopuksi tättäröitsin sienellä säiliön pohjaa, jolloin sain pohjalla olevan, paksumman vihermassan ja roskan irtoamaan ja hajoamaan pohjalla olevaan veteen. Sitten vaan kaikki vesi ulos.
Mutta ongelma on siinä, että kaikki vesi ei tulekaan omin avuin pois tästä säiliöstä. Hanan paikka on nääs ylempänä kuin säiliön pohja. No, täydellisyyteen pyrkivänä puutarhurina halusin tietenkin säiliön aivan puhtaaksi ja tyhjäksi. Iso vaahtomuovisieni (edelleen kepin päässä kiinni) toimi apuna, kun imuttelin sillä loput vedet pois säiliöstä; sieni imaisi vettä ja minä puristin kourallani vedet pois säiliön ulkopuolelle. Vot! Lopuksi kansi takaisin paikoilleen talviasentoon laitettuna.
Keväällä kun säiliö on taas käytössä, saattaa käydä niin, että hana on tukossa tuon vihertöhkän ja männynneulasten takia. Viime keväänä sain hanan puhtaaksi roplaamalla sitä ohuella rautalangalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti