Sivut

lauantai 11. huhtikuuta 2020

Lahopuutarhaa tekemään 1

LAHOAVAA TAVARAA PUUTARHAAN


Puutarhaan voi asetella puupökkelöitä erilaisiin asentoihin ja näin voi edistää lahoamista. Miksi näin? Lahoava puu antaa ruokaa ja elonpaikkoja monenlaisille pikkuötököille. Nämä ötökät puolestaan ovat tärkeitä tekijöitä silloin, kun pidetään yllä ainesten kiertokulkua luonnossa. Meidän viljava multamme tarvitsee hajonnutta kasviainesta ja noiden ötököiden jätöksiä, joissa tuo hajonnut aines monesti on selvimmin esillä. Tosin ei meidän silmillemme esillä, vaan piilossa pienen pieninä murusina.

Lahoava puu keskellä puutarhaa voi jonkun mielestä olla kummallinen näky. Nyt voimme kuitenkin pitää sitä monimuotoisuuden ilmentymänä. Voimme iloita siitä aina pöllin nähdessämme; luonnon ihmeitä tapahtuu aivan silmiemme edessä. Ensimmäisenä kesänä pölli on kova ja jyhkeä. Muutaman vuoden kuluttua se on täynnä sieniä, kaarna alkaa putoilla ja väri vaihtua. Tulevaisuudessa pölli nuhjaantuu, murustuu, ja joskus vuosien kuluttua joudut nostamaan sen vähän sivummalle jatkamaan lahoamistaan. Vaikka puun oksa olisi yksin lahoamassa pensaan alla, se tarjoaa monenlaista elämää vuosien mittaan. Sen alle pienet eläimet menevät piiloon, jotkut kaivautuvat puuhun ja talvehtivat siellä, sienet kasvattavat rihmojaan sen sisään ja kerran tulee tikka hakkaaman sen tohjoksi.

Seuraavissa postauksissa kerron lahopuun käytön monista tavoista, joita itse kukin voi kokeilla omassa tavallisessa puutarhassaan. Lahopuutarha ei tarvitse olla mikään iso kokonaisuus, vaan myös pieni yritys ja pieni pläntti palkitsee.
lahoava puu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti