Sivut

tiistai 14. huhtikuuta 2020

Lahopuutarhaa tekemään 4

LAHOTUSKUMPU


Voit rakennella erillisen lahotuskummun. Lahotuskumpu on pitkäaikainen projekti, se ei ole mikään pikakomposti. Alimmaksi heitetään ohuempia oksia ja risuja, jotta ilmankierto kummussa onnistuisi jatkossakin.
lahotus, lahotuskumpu

Sitten niiden päälle voi laittaa isojakin runkoja. Pitkulainen muoto kummulle on monesti luonnikas ja hyvä. Seuraavaksi päälle ladotaan esim. ruohotuppaita juurineen nurin heitettyinä. Näin mukaan tuleva multa tuo paikalle maan mikrobieliöt. Samalla kummusta tulee hieman siedettävämmän näköinen.
lahotus, lahotuskumpu


lahotus, lahotuskumpu
Tähän kumpuun voi seuraavina vuosina tuikata mukaan kaikki oksanpätkät ja risut, joita keväisin ja syksyisin ilmaantuu. Tuolla etelän mailla, esim. Itävallassa, tällaisen kummun idea on kasvattaa kukkia ja vihanneksia jyrkällä vuorenrinteellä kummun päällä - sitten kun se on muutaman vuoden maatunut. Se on sitten sitä Hugelkulturia. Luulenpa, että siellä on lämpösummaa vuodessa sen verran enemmän kuin meillä, että siellä se kulttuuri ehkä pelittääkin. Meillä vähän vähemmän, mutta kuitenkin tarpeeksi.

Monilla nettisivuilla, esim. Luonnonsuojeluliitto, kehotetaan rakentamaan risuista ja pölleistä lahotusaita. Se näyttää olevan minun ehdottamaani kumpua hieman kapeampi, korkeampi ja ilman multaa koottu. Mutta siinäkin on se idea, että maatumaan laitettavaa ainesta voi aina lisätä päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti