Sivut

maanantai 14. joulukuuta 2020

Kiva kuulla järjen ääntä

 Olipa kiva kuulla järjen ääntä radiosta tänä aamuna. YLE 1-radioaalloilla ohjelmassa Ykkösaamu oli haastateltavana Lea Kauppi. Hän on Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) pääjohtaja ja siirtynyt nyt eläkkeelle. Hän lausui mielipiteenään muun muassa, että asuinpihoilla kannattaisi harrastaa monimuotoisuutta luontoasioissa. On ikävää, että pihoilla kauneusihanne on muuttunut nurmikkokenttien suuntaan, pois monipuolisista pensas- ja perennaistutuksista.

Tonttuna olen ihan samaa mieltä. Onhan meillä Suomessa 1 057 000 asuntokuntaa, jotka asuttavat omakotitaloa (tilasto vuodelta 2019). Ja siihen päälle vielä rivitalojen ja kerrostalojen pihat ja tontit! Näistä kertyy aika pläjäys hehtaareita, joilla perhoset, kultakuoriaiset ja muut tipuset voisivat peppuroitella. Mutta automaattileikkurin hoitamalla nurmikolla tuo on kerrassaan mahdotonta.

Muuten olen sitä mieltä, että Carthago... ei kun golfkentät pitäisi hävittää. Perusteluna se, että golfkenttä on oivallinen esimerkki siitä, kuinka luonto on häviäjänä, kun ihmiset siirtävät rahaa taskusta toiseen.

Tuon aniitikin Cato-tyyppisen lausahduksen jälkeen muistuu mieleheni viime kevään postaus 7.4.2020. Siinä muistutin radion ohjelmasta Kulttuuriykkönen, joka sekin oli 7.4.2020 YLEn 1:ssä nimellä 'Nurmikko on hyönteisille vihreä aavikko, mutta mitä sen tilalle?' 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti