sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Voisiko nurmikon läntille laittaa kärhön?

 Voisi. Muutamat kärhöt ovat lyhyempiä kasvultaan kuin monet normikärhöt. Näitä lyhyitä ovat mm. Arabella (kauniine sinisine kukkineen)  ja  mantsuriankärhö (valkoisin kukkapilvin muistuttaa lumikärhöä, mutta on lyhyempi kasvultaan).


Minulla on pari mantsuriankärhöä, jotka kasvavat ilman varsinaista tukea tai kehikkoa. Kuvissa on omenapuun alla kasvava mantsusriankärhö, joka on jo aikaa sitten kukkinut ja nyt se köllöttelee siinä isona, vihreänä puskana. Mukana vertailuksi kottikärri. Kärhöt pyrkivät kasvussaan etelään päin - siellä onkin iso kivi odottamassa kumpaakin kärhöä. No, kasvua sitten kiven yli. Laiska Tonttu ei tietenkään siivoa pois edellisvuosien kasvustoja olkootpa kuinka kuolleita tahansa. Idea on, että ne vanhat "risut" auttavat uutta kasvua pysymään pörhöllään ja kiinni edes jossakin. Kärhön lehti pyrkii kiinnittymään ohueen tukeen. Näin muodostuu hauska pullea kukkakumpare, jolle tulee pituutta noin 1,5 metriä ja korkeutta hiukan alle metri. Tonttu hiukan ohjailee uutta versokasvustoa kiinnittymään ja antaa pieniä tukikepakoita tuolle pulleudelle. Kivempi tuota on katsella ja seurata kuin järkky-nurmikkoa.

Arabella-kärhölle laittelen oksista tukipuita, jotta se hiukan nousisi ylöspäin aurinkoon. Muuten se onkin aika rento tapaus. Tämä jää korkeudessa paljon alemmas kuin mantsurialainen.


Tuntematon vieras

 Tuntematon vierailija kissanmintulla yön jälkeen.

Tuntomerkit: noin 3 senttiä pituutta, ruma, siipien reunassa nätti aaltokuvio ja siiven pinnassa merkillinen vaalea läikkä, tykkäsi olla pää alaspäin ja siivet supussa (eli saatoin tarkastella siipien ns. sisäpuolia, en päälipuolia). Yökköjen kuvasivuilla oli myös kysymysmerkkiyökkönen. Sen rumuus vetää vertoja tälle. Nyt olen siis kysymysmerkkinä ihan itse.

Toiselta puolelta katsoen: läikkä näkyy ja pään ylle kaareutuva kyhmy. Jänniä kyhmyjä siivissä. Nyt paremmin tutkittuani sanon, että vieras on gammayökkönen. Tosin tarvitaan melko paljon mielikuvitusta, että yhdistäisi tuon vaalean läikän ja kreikkalaisen gamma-kirjaimen hahmot. Mutta Ötökkäsivustolla tuo täplä on ihan justiinsa se.



lauantai 7. syyskuuta 2024

Ai että - kissanmintut

 Ai että olen iloinen, että järki päässä lähti vähän etenemään ja älysin siirtää kissanmintut varjoisesta paikasta aurinkoon. Tämän kasvin pitää varmaan olla "kestävä", koskapa se ei kuollut siellä varjossa.

Nyt ne ilahduttavat minua tällä syyspuolen kukkimisellansa. Ja ilahduttavat näköjään kaiken kokoisia pörriäisiä ja perhosiakin. Laitoin niitä kasvamaan samaan penkkiin nuorten keltajapaninangervojen väleihin. Mitenhän tässä käy sitten, kun nämä pikkuangervot kasvavat isommiksi? Penkki on varsinainen pehko, mutta nämä kaverukset, kissanmintut ja keltajapaninangervot, antavat kivan vaikutelman ilman että muut heinät pääsevät edes osille huomiosta. Tai sitten minulla on valikoiva katse.


Ylöspyrkivät lähivieraat

Tässä muutama kuva lähialueen vierailijoista. Kotiloetana on ehkä hidas liikkuja, mutta näyttääpä tämä sukukunta haluavan aina vaan ylemmäs luomakunnan järjestyksessä. Johtuisko se sukukunnan iästä? Hyvin pieniä olivat nämä molemmat yksilöt, noin 3 - 4 mm.