perjantai 6. tammikuuta 2017

Suunnitelmia kesälle 2017

Pakkanen paukkuu nurkissa; onpa hyvä aika suunnitella uusia kasveja puutarhaan.
Pioneja olen ajatellut lisääväni ja olenkin löytänyt mielestäni hyvän paikan viidelle pionille. Paikka on vajan ja pihaterassin väliin jäävä nykyinen nurmikkoalue, johon aurinko paistaa. Pionit tarvitsevat paljon aurinkoa. Pitää muistaa nostaa pionit kasvamaan kummulle.
Myös pari kaunista kärhöä halajaisin saada. Niillekin pitää varata aurinkoiset paikat. Jos raivaisin isotuomipihlajan eteläpuolelta paikan yhdelle kärhölle ja siitä läheltä pihaterassin länsipuolelta nurmikolta toiselle, niin olisinpa aikamoinen tonttu-tomera. Kärhöt tarvitsevat juurilleen hyvän maan ja aluksi kastelua, ne vievät tehokkaasti ravinteet muilta kasveilta omiin tarpeisiinsa. Nämä kaksi paikkaa voisivat olla siinä mielessä hyviä, että näille paikoille voisi pystyttää kasvutuet - ne eivät olisi kenenkään tiellä. Pihaterassilla istujalla olisi erittäin hyvä näkyvyys kukkiviin kärhöihin.
Kärhöjä olisi kiva saada myös vajan ja liiterin länsipäätyihin kiipeilemään.
Sinikuusamaa olen harkinnut pitkään. Se pärjäisi sekä valossa että varjossa. Pari paikkaa olisi tiedossa: aivan "portin pielessä" eli nykyisellä leveällä autopaikalla on yksi ja talon pohjoisseinän takana varjossa on toinen. Autopaikasta, joka on hyvin aurinkoinen, voi hyvin ottaa pinta-alaa kasveille ja samalla rajoittaa näkyvyyttä pihalle päin. Siinä vain pitää olla varovainen lapion kanssa; jotkut vesiputket kulkevat siellä päin. Mutta eipä kai siinä juurille ihan niin syvää monttua tarvitse kaivaa. Sinikuusaman vaihtoehtona voisi olla syyshortensia, joka syksyisin ilahduttaisi ohikulkijoita.
Pohjoislaidan varjopaikka on sinänsä yksi ongelma, ja sen ratkaisuksi pari sinikuusamaa voisi olla hyvä sana. Tosin täälläkin saattavat sadevesiputket ja salaojaputket olla haittana. Mutta jos laittaisin sinikuusamat aivan tontin reunalle (sieltä olisi aika pitkä matka vesiputkiin) ja siihen keskemmälle laittaisin nauhuksia ja kuunliljoja, olisiko ongelma kierretty? /Myöh.huom; sinikuusamat on, perennoista vain valkotäpläimikkää).
Vielä on ajatuksissa saada jotain rajaavaa pensasta liiterin nurkalla kasvavan männyn alle. Siihen voisi kolmioon istuttaa vaikkapa viisi hansaruusua. Männyn juurien ja kivikkoisen pohjan takia pitänee kärrätä siihen paljon uutta multaa ja tehdä kivireunukset.  (Myöh.huom; multaa kärrätty vähän ja siihen istutettu 2 tornionlaaksonruusua.)
Pari hansaruusua pitäisi istuttaa pohjoisreunalle siihen paikkaan, johon istutin viime vuonna kuolleen Kerisalo-ruusun. Täyspunaiset ruusunkukat loistaisivat siitä kauas.(Myöh.huom; tähän tuli ruusu 'Monte Cassino', punainen.)
Sisäänkäynnin pohjoispuolelle, nykyiselle nurmikolle, haaveilen laittavani kaksi syyshortensiaa ja yhden ruusun niiden taakse. (Myöh. huom; tähän tuli kaksi ruusua ja kaksi syyshortensiaa.)
Itäreunan keskellä kannokossa kasvaa nyt pari pajupuskaa. Voisinko raivata kaikki pajun juuret pois kantojen seasta ja laittaa tähän kohtaan pari syyshortensiaa? Erottaakohan tonttu hortensian verson pajun versosta tulevaisuudessa? (Ei toteutunut v. 2017.)

Perennoja pitää jakaa. Erityisesti valkotäpläimikkää pitää jakaa varjoon, kurjenpolvea sekä patjarikkoa aurinkoon. Tunturipoimulehden alut pitää laittaa semmoisiin paikkoihin, joissa tarvitaan matalaa kasvia. Jotain siirtoa tai jakamista pitää harkita myskimalvalle, elokuun asterille, syyskaunosilmälle ja vaaleanpunaiselle värimintulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti