perjantai 7. marraskuuta 2014

Puutarhurin filosohvijaa

Tontun filosoohvijaksi on muodostunut motto: älä tee mitään turhaa työtä. Tämä pätee erityisesti semmoisiin töihin kuten oksien vieminen jonnekin, kivien siirtely jonnekin pois jaloista ja kaivettujen maakasojen siirtely. Kaikki nämä siisteyden takia siirreltävät ainekset kannattaa jättää ainakin joksikin aikaa paikoilleen siihen, mihin ne ensiksi paikkansa ovat saaneet. Miksi näin?
Tonttuna olen monesti huomannut, että semmoisia siirrettäviä voi "uudelleenkäyttää" jossakin. Miksi siis siirtelemään ees-taas? Näin kävi eilenkin. Muutama päivä sitten revin ruusumäellä luonnon vatukkoa pois ja heitin ne varret siihen. Silloin keli oli plussan puolella. Eilen pikkupakkasessa kuljeksin siellä ja pätkähti päähäni, että niitä vatun varsia voisin laittaa ruusujen juurelle. Nyt nimittäin ei ole havuja lähimaastossa otettavaksi talvisuojaukseen. Ja niinhän sain kahdelle ruusulle oikein näyttävät risutuppaat, joihin toivon lumen tarttuvan ja muodostavan lämmittävän kerroksen. 
  

Toiset kaksi ruusua saivat myös risuja - tässä tapauksessa pajun oksia siitä pajukosta, jonka hakkasin alas muutama päivä sitten. Vanhemmille ruusuille en tehnyt mitään. Oksista ja lehdistä tein katteen myös kylmänaralle sinilemmiölle. Tänään satoikin sitten lunta. Nyt saa talvi tulla.

1 kommentti: