torstai 29. lokakuuta 2015

Miten meni kesä 2015?

Peitot osoittautuivat hyviksi kuolettamaan vuohenputkea. Alta paljastunut multa on puhdasta ja muhevaa. Tämä innosti laittamaan uusia peittoja ensi kesää varten.
Aurinkoterassin teko sattui hyvään aikaan: eipä satanut juuri silloin. Polkujen teko edistyi jonkun verran. Tässä työssä opin, että siinä joutuu suunnittelemaan, minne kärrää mullat ja mitä niille sitten tekee (peitto?).
Kitkemistä tuli tehtyä aika paljon – ihme kumma, vaikka satoi niinkin usein. Kitkentä kohdistui tontin keskitienoolla sellaisille pienille kulmille, jonne peittoja ei enää riittänyt. Tuloksena on tilanne, jossa vuohenputkea ei enää ole laajassa ympyrässä keskellä tonttia. Hip hurraa!
Uusina kasveina tulivat tontille pionit ja puuliljat. Puuliljat kasvoivat ja kukkivat ihmeen hyvin. Siemenistä yritetyt kesäkukat epäonnistuivat melko totaalisesti. Ainoat, jotka niistä kukoistivat loppukesässä, olivat piiankieli, kirjosalvia ja muutama krassi. Eka kertaa leikkelin latvapistokkaita: isomaksaruohon ja mustaherukan pistokkaat ovat tomerasti hengissä. 
Omenasato ei tänä kesänä ollut kummoinenkaan. Enimmäkseen tuli viallisia, matojen vaivaamia omenoita, ja kypsyminen oli myöhässä. 
Muuten kasvu oli reipasta. Useissa pensaissa ja lakoontuneissa perennoissa pituuskasvu oli liiankin hulppeaa.  Ilmeisesti kovat sateet kesä- ja heinäkuussa auttoivat tässä. Minähän itse unohdin lannoittamisen tykkänään. Joskus alkukesästä muistin kerran ripotella havujen lannoitetta. Ehkä tämä oli hyvä näin. 
Kivien vääntäminen jatkui. Toisaalta kerkesin niitä kiviä asettelemaankin niin, että pikkukivien kasat ovat nyt hävinneet. Jäljellä on astinkiviä ja muutamia murikoita siellä täällä.
Oppimista: katsottava tarkemmin paikka, johon kasvin istuttaa (A, PV, V). Nyt ollaan ajassa, jolloin huomaan, että siirtoja pitää tehdä varjosta aurinkoon.
Pettymyksiä: melkein kuollut pihajasmike ja kaatunut pilvikirsikka. 
Mukava tuttavuus: kellosormustinkukka,
joka muodostaa lehdistään suuren puskan ja säilyy pitkälle syksyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti