tiistai 25. toukokuuta 2021

Myyrä, erikoistunut sipuliruokaan

Kevät tässä nyt näyttää, että alueen myyrät ovat ruokavaliossaan erikoistuneet liljojen sipuleihin. Varmasti maittavaa ja ravitsevaa se sipuliruoka onkin.

Hirmuisen monta liljaa ei näytä nousevan täksi kesäksi; tyhjää vain löydän vanhojen korsien alta. Viime vuonna menivät hienot 'African Queenit', tänä vuonna meni mm. vanhin ja isoin varjoliljani myyrien suihin. Kun kaivoin sen ylös, löysin vain märäntyneen ja kolotun sipulin.

Salaojaremontin jäljiltä jäi henkiin monta kuunliljaa.

Niitä nyt olen ripottelemassa uusiin paikkoihin. "Kyllä kasvaa!" 

Jos olet kulkemassa tontun tontin ohi juuri nyt, niin tältä se näyttää: 

Tontin reunassa kukkivat valkoisina marjatuomipihlajat (eli saskatoonit). Muut valkoiset taaempana ovat kirsikansukuisia eli pilvikirsikat ja kirsikkapensaat. Takana näkyy sitten purppuratuomi. Tätä valkoväritystä ei kestä kauan - niin kuin ei luonnossa kasvavien tuominkaan valkoisuus.

maanantai 17. toukokuuta 2021

Varjohiippa, kevään kaunokainen

Varjohiippa on matala, aikaisin keväällä kukkiva perenna. Pieni söpöläinen on juuri nyt kukassa. Varjohiippa pitelee lehtiään kiinni yli talven. Minunkin yksilössä vanhat lehdet ovat lakoontuneina ja melkein ruskeina alimmaisina, ja niiden ylle on hurjalla vauhdilla kasvanut uutta kasvustoa, jonka keskikohdilla pienet kukkaset ovat vyöhykkeenä. Niiden yläpuolelle kurottuvat vielä vaalean vihreät, ihan uusimmat lehdet.


Tämän kuvan ottaminen vaati rähmälleen lankeamista - mutta olipa kiva kuvakulma.

Keväinen aamu ja pienen pienet lehdet pensaissa.




perjantai 14. toukokuuta 2021

Valkotäpläimikkä, kiva kevään tuoja

Valkotäpläimikät kukkivat juuri nyt. Niillä on tapana peittää aluettaan melko kattavasti ja matalasti. Aivan vaivaton kasvi, sille ei tarvitse tehdä mitään.


            

tiistai 4. toukokuuta 2021

Kevät tuli, luonnonkauniit aukenivat

Kevään myötä aukeavat ensimmäiset kukkaset. Niistä otan tässä esille vain ns. luonnonkauniit eli leskenlehden ja kevättaskuruohon. Nämä molemmat ovat yleisiä ja sitä kautta hyvin tärkeitä pörriäisille näin keväällä. Siis älä koskaan leikkaa kevättaskuruohoa pois äläkä revi leskenlehteä! Varsinkaan sen takia, että taskuruoho on "kevään lapsi" eli nimeltään Thlapsi caerulescens. Näiden varsi on lyhyt ja kukat pieniä, eivät varmasti haittaa ketään rikkaruohovillikkoa. Vastaavasti tällaiset lyhyenlännät luonnonkauniit vaativat nöyrää kumartumista, jos aikoo tutkia sitä kauneutta. Kuvan kukka on vielä aukeamisensa alussa, koska ilmat ovat olleet kylmät.


Leskenlehtikin, Tussilago farfara, näkyy kukkivan hyvin, vaikka syksypuolella minäkin hermostun niiden suuriin lehtiin ja revin niitä jonkun verran pois. Hyi minua! Leskenlehteä ei pidä syödä kuten voikukkaa; siinä on haitallisia aineita.