keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Ja aurinko paistaa

Tänään ei edes koronavirus estä pihalle menemästä - eikä estäkään, kun ei sitä ole lähimailla. Aurinko paistaa ja antaa meille ensimmäisen todellisen kevätpäivän. Tällaisen kelin vallitessa on aivan mainio aika ottaa kuvat keskipihan kivistä. Kivet ovat siis sillä paikalla, jota myyrelsin viime syyskuussa.


Talven lumet ovat olleet melko olemattomia, joten kivet erottuvat nyt hyvin kaikesta muusta ympäristöstään. Tuolle soikionmuotoiselle alueelle olen laitellut sekä astinkiviä että ns. koristekiviä. Mukana on myös kolme puupölliä. Niiden välissä tulevat sitten kasvit rehottamaan tulevaisuudessa. 
Kivien pinnat sekä kasvien multapinta on alempana kuin soikion ympärillä oleva nurmi. Omenapuun raato on siinä keskellä, ja sen edessä näkyvät vielä viime kesän auringonkukkien varret pystyssä.

tiistai 17. maaliskuuta 2020

Tontun kirja - tarua vai totta?

Onko lukutoukka tontun kaveri? Kyllä kai, koskapa se vinkkasi kirjasta, jonka nimi on Tonttu tarua & totta. Kirjoittaja on Heikki Saure. Hän on kirjoittanut kerätyn kansanperinteen pohjalta tietopakkauksen tontuista. Julkaisija on tietenkin Suomen Kirjallisuuden Seura eli se laitos, joka ansiokkaasti on kerännyt arkistoihinsa myös näitä "satupuheita". No, kertojathan kertoivat juttunsa täysin niihin uskoen. Hyvä niin.
Kirjassa esitellään kaikenlaiset tontut; joulu-, mylly-, sauna-, riihi- ja puutarhatontut. Hyvin valistavaa on tämä. 
Muistuu mieleheni, että olen joskus päässyt käymään Suomen Kirjallisuuden Seuran tiloissa, sain roplata niitä arkistolappusia ja sainpa käydä siinä huoneessa, jota kutsutaan "kaikkein pyhimmäksi".

torstai 5. maaliskuuta 2020

Urpiaisia riittää

Kylläpä nyt urpiaisia riittää! Ne käyvät isona parvena ruokailemassa lintulaudalla ja sen alla. Muutama päivä sitten arvelin ainakin sadan urpaisen parven hyppelehtävän pihalla tiiviinä ryhmänä. Valokuvasta sitten laskeskelin niiden määrää, niin siinä kuva-alalla oli sata ja hieman yli.
Ne ovat kovin arkoja; pyrähtävät aina välillä läheisten puiden oksille ja kohta taas lennähtävät takaisin syömään siemeniä. Silloin kun urpit istuvat oksilla, näyttää aivan siltä kuin puissa olisi ruskeat lehdet tallella. Aikaisempina vuosina en ole huomannut tällaista urpiaisten touhotusta.
PS. Seuraavana päivänä satuin näkemään, kuinka harakka tappoi yhden pikkulinnun naapurustossa; lenteli perässä, sai kiinni, höyhensi sitä aikansa ja läksi kuljettelemaan pitkin hankia. Tässä viimeisessä vaiheessa näkyville tulivat pari naakkaa ja yksi harakka lisää. Tämän episodin jälkeen ei urpiaisparvea näkynyt mailla eikä halmeilla.