sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

Pensaiden kesä 1

 On juhannus ja kasvu ja kukkiminen hehkeimmillään. Toiset, kiireisimmät, ovat jo kukkansa heittäneet; kirsikat, luumut, omenapuut, lumipalloheisi. Nyt ensimmäiset kukat avautuvat ruusupensaissa ja monissa muissa isoissa pensaissa. Tien puolella näkyi lännenheisiangervo olevan jo terttuineen valkoisena kavereinaan jättimesiangervot. 

Allakuvassa pionit kukkivat ja niiden taustalla olevat pensaat ovat myös kukissaan: valkoinen ruusupensas, violetti syreeni ja sen edessä pieni lännenheisi 'Jefam', jolla on värikkäät lehdet näin alkukesästä.

Rotevat pensaat tarjoavat istumapaikkoja pöllöjen yöllisille vierailuille. Mutta ikävä kyllä oksat monesti taittuvat. Tällaisia taipumuksia löytyy useammastakin paikasta kesän mittaan.





perjantai 23. kesäkuuta 2023

Ötökkä

 Nyt on aika ötökkäin. Kuvaan päässyt kultakuoriainen oli liikkuvaa sorttia; se pyöri vilkkaasti lehtoängelmän kukissa edestakaisin. Nälkä silläkin.



sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Ne lähtivät jo

 Löysin pienen ja hienon linnunpesän. Menin katkomaan leviävän ruusupuskan versoja ja sieltä paljastui pensaan keskeltä hentoinen, hyvin rakennettu pesä.


Onneksi asukkaat olivat jo lähteneet. Onneksi minä en ollut ehtinyt olemaan niin sanotusti hyvissä ajoin työssä - onneksi myöhästyin. Jos olisin aikaisemmin toteuttanut mietteeni, niin enhän olisi edes ajatellut että saatan häiritä jonkun pesintää. Kun sain ruusun versot revittyä, laitoin pesän takaisin. Tulisikohan tuohon uusia asukkaita?

Lähellä on pensasryhmä, jossa reunimmaisena kasvaa marjasinikuusama nimeltään ´Duet´. Se näyttää nyt rynnivän kasvuun oikein topakasti. Muutaman vuoden tuo on ootellutkin. Sen takana näkyy laukkukirjokanukan paljon suurempi ryhmä - nyt kovin valkoisena, koska se on valkoisissa kukissaan -  ja välissä on keltavuohenkuusamaa.




lauantai 17. kesäkuuta 2023

Ulkona syömässä

 Jotkut tapaavat käydä ulkona syömässä. Tässä nokkoperhosen toukat ovat viettämässä herkutteluhetkeä. Pienellä alalla, noin puoli neliötä, on jokunen nokkonen kasvamassa. Laskin tänään siitä 21 toukkaa. Toiset olivat aktiivisia liikkujia, toiset köllöttivät kylläisinä kiepillä lehden päällä.



torstai 15. kesäkuuta 2023

Pullukkapuskaa ja kukkia

 Kylmän kesäkuun alun jälkeen putkahti helle. Siitäpä alkaa kukkiminen todenteolla. Ensimmäiset ruusunkukat ovat auenneet. Arovuokot tervehtivät kavereitaan voikukkia.


Vielä saamme odottaa jotakin? Mitähän tästä pullukkapuskasta tulee?
Tulisiko yläpuolelle huiskamaan vaaleanpunaiset hörpylät eli mesiangervo ´Red Umbrellan´ kukinnot? Kuten alla kuvassa.


sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Väriä puutarhaan

 Puutarhaan voi tuoda värejä valitsemalla sopivia kasveja. Tässä muutamia ehdokkaita. Liuskavaleangervot antavat metallista hohtoaan ja ovat isoja.

Harmaa näkyy puutarhassa hyvin. Tässä ehdokas nukkapähkämö vielä alkukasvussaan kovin pienenä. 

Punainen kukkija saa aina huomiota. Nyt kesän alussa herttavuorenkilvet ja koristeomenapuun kukinta ovat komeimmillaan.