tiistai 24. joulukuuta 2019

Miten meni kesä 2019?

Kesä 2019 oli vaihteleva säiltään, mutta yleisesti ajatellen oikein hyvä kesä. Erityisesti ilahdutti se, että omenia ja marjoja tuli yli odotusten. Luonnossa kävi niin, että mustikoita ja puolukoita ei juurikaan saatu kuivuuden takia. Puutarhassa kävi näin: omenapuun kukkimisaikana vaikutti siltä, että omenasato jää olemattomaksi. Kuitenkin elo-syyskuussa yllätyin, kun omenia olikin ihan kerättäväksi asti - ja useana päivänä. Sain pakastaa niitä soseena aivan mahdottoman paljon. Samoin mustaherukkaa tuli kivasti.
Kukkasista ruusut, liljat ja pionit kukkivat aivan hienosti. Ruusujen kohdalla tämä saattoi johtua siitä, että keväällä uskalsin leikata niitä reippaasti. Pionien ja liljojen ikä alkaa nyt olla siinä, että niiden kukkiminen tulee täyteläisemmäksi. Liljoja pitää muistaa jakaa, jotta touhu jatkuu tähän tyyliin.
Projekteja oli muutamia. Niistä tärkeimmät sain tehtyä loppuun. Ruusukolmioon sain siirrettyä viisi vanhaa ruusua ja useita perennoja. Pohjoisnurkkaan sain istutettua useita uusia perennoja, joista odotan varsinkin jättimesiangervoille loistokasta tulevaisuutta. Tuonne nurkkaan ehdin rakentelemaan myös pöllipolun, joka kummasti helpottaa käpsehtimistä sinne päin. 
Vanhan omenapuun ympyrä sai sekin aika monta uutta tainta, yhden siirretyn ruusun ja kolme puunrunkopölliä. Tämä ympyräalue jäi pieneltä osalta kesken, kun siinä työn touhussa sain idean sen laajentamisesta. Nyt tämä laajennusosa odottelee uusia suunnitelmia.
Loppukesästä ja syksystä ilmeni muutamia ongelmia: vuorikaunokki ja myskimalva olivat liian innokkaita lisääntymään, ja taisipa myyrätkin olla saman innon pauloissa. Myyrien töille eli multakökkäleille en viitsinyt tehdä mitään (estetiikka ei ole minun alaa), mutta vuorikaunokit revin kaikki pois ja myskimalvoista osan. Keväällä pitää vielä tarkistaa, löytyykö vuorikaunokkia lisää.
Kartta tilanteesta kesällä 2019.

perjantai 15. marraskuuta 2019

Taas pystyssä

Kylläpä lumet hupenivat, kun pari päivää tuli taivaalta silkkaa vettä. Koristekastikat ovat nousseet jälleen pystyyn  -  aivan kuin mitään pakkaskäsittelyä ei olisi ollutkaan.
Niiden oljen värinen ryhmä heiluu puutarhassa ja varmasti sattuu silmään.
Myös japaninsarat ovat vielä aivan topakoina. Ne kaksi oleilevat polun varrella lumipalloheiden alla.

Hiukan ankean näköistä nyt on, mutta jotakin näkee selkeämmin kuin kesällä. Niin kuin esimerkiksi kiviä.
Ison kivikon takana kasvavat Brabant-tuijat ovat jo noin kolmemetrisiä. Nämä korkeimmat olen istuttanut 2013. Silloin ne olivat semmoisia 50-senttisiä. Niiden vierellä on nousemassa nuorempi ryhmä tuijia, istutettu 2016.

torstai 7. marraskuuta 2019

Syksyn koreutta

Ensimmäiset lumet ovat sataneet. Pakkanen on hiukan kopraissut kasveja, huurretta on kertynyt kuivuneisiin versoihin. 



Tätä talvista koreutta voi myös ihailla. Alla on koristekastikat huurtuneina.



maanantai 21. lokakuuta 2019

Uusi projekti on nyt valmis

Uusi projekti oli pöllipolun rakentelu pensaiden väliin. Nyt ne pöllit ovat paikoillaan.
Siinäpä käpsötellään aika korkealla maasta nähden, mutta kesällä kasvit kurkottavat niin ylös, että pöllit saattavat piiloutua niiden alle.
Syksy riipii juuri nyt viimeisiä lehtiä puista.
Omenapuun lehdet  näyttävät putoilevan viimeisinä.

keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Uusi projekti

Uutena projektina aloitin puisen polun rakentelun. Mäntypölliköitä olen säilytellyt ja aion nyt niitä laitella maahan makaamaan lähelle kirsikkapensaita. Vasta ensimmäinen pötkä on paikallaan - ja eikös vaan sade keskeyttänyt touhuni.
Kun homma joskus on valmis, voin sorapolulta lähteä käpsimään puista väylää pitkin kohti nurkkaa, jossa kasvaa muutamia isohkoja kasvejani.

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Syksyn värejä

Tänä syksynä on oikein kivoja syysvärejä puissa. Kelpaa niitä katsella.

Nyt on melkein kaikki syystyöt tehty: puutarhan kalusteet viety varastoon, kukkaruukut tyhennetty, saavit ja sankot putsattu, trimmeri puhdistettu,  omenat soseutettu. Mutta vielä on edessä vanhojen liljojen jakamista. Liljat taantuvat kukkimisessaan, kun sipulin vierelle kasvaa uusia tytärsipuleita liikaa. Silloin pitää erotella sipulit toisistaan ja istuttaa ne vaikkapa uusiin paikkoihin. Tänään nostin muutamia sipuleita: mukana oli myös minun vanhin 'Sweet Surrender'-liljani. Se olikin kasvattanut yhteen murikkaan peräti kymmenen sipulin rykelmän.

Kuin kala kuivalla maalla

En nyt ihan lähiaikoina ole haukkonut henkeä kuin kala kuivalla maalla, mutta lähellä tämä tilanne oli, kun hoksasin puskan juurelta hauen purikan.
Joku onneton kalamieskö sen siihen heitti? Voi, voi. Ei kai se itse ole könynnyt tänne mäelle?
En laita siitä kalapullia, vaan taidanpa haudata sen arvokkaasti sen entisen rusakon viereen.

maanantai 30. syyskuuta 2019

Kehitys kehittyy

Nyt kun osaan laittaa videoita tähän blogille, niin innostunpa laittamaan niitä kolme. Aluksi voimme katsella videota vuodelta 2017, jolloin ruusukolmion teko oli alussaan. Ruusukolmio on kohotettu penkki, reunoina melko jykevät kivet.
Sitten voimme katsella videosta, miltä ruusukolmio näyttää nyt syksyllä 2019.

Lisäksi video vieressä sijaitsevasta kukkaisalueesta, joka ei ole korotettu, vaan voisiko sanoa alennettu.
 

maanantai 23. syyskuuta 2019

Laajennustyömaa syksyllä

Vanhan omenapuun ympärille olen laitellut kivikkoista kukkamaata. Sen laajennus on nyt valmis siltä osin, että nurmikko on poistettu kukkien tieltä.
Keväälle jää maan parannus ja taimien istutus.
Tässäpä alkavat olla syksyn viime urakat. Nyt voi katsella ympärilleen ja havannoida syksyn värejä.
Syyskuunasterit kukkivat tähän aikaan. Tässä alla on pieni alku punakukkaisesta asterista nimeltä 'Royal Ruby'.
Myöhään näkyy kestävän myös yksivuotinen sinikohokki eli Silene 'Blue Angel' (alla).
Se onkin mukava kesäkukka; lähti suorakylvöstä nousemaan ja on kivana, matalana pöheikkönä, kun heitin vaan ne siemenet, enkä hoidellut yhtään. Olisi pitänyt varata enemmän niitä siemeniä.

sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Sainpa porkkanaa

Keltaisia, makoisia porkkanoita (Gold Nugget) olen jyrsinyt muutaman päivän ajan. Tämä porkkana on ihan oikeaa porkkanaa, jotenkin miedon makuista ja pehmeää tuoreena, muuten toimii tavallisen porkkanan tapaan.
Alkusyksyn kylmät yötkään eivät ole lannistaneet ruusua (rosa 'Morden Centennial'). Latvan nuput
yrittävät innokkaasti aueta, mutta niinköhän onnistuu.
Ruusun vieressä mötköttää pölli - on mötköttänyt siinä pari kesää. Nyt sen pintaan ilmestyy vauhdilla
sieniä. Siinäpä on sienten hyvä köpsötellä; luulisin että pöllin sisällä menevät lahottajasienen varsinaiset rihmastot omaan työtouhuunsa.

keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Kesän loppupoksaus ja loppurutistus

Kesä loppuu ihan varmasti kohta puoleen. Loppupoksauksena esille työntyvät kuitenkin auringonkukat -  näin myöhään siksi, että minä toope kylvin ne niin myöhään. Kylvin vanhoja ja uusia siemeniä samoille neliöille, ja tässä tulosta:



Näin monen sorttista kukkaa on nyt nähtävillä. Tuo tumma auringonkukka, nimeltään 'Red Sun', on kyllä ihan turhake, koska sen tummuus hävittää koko kukkimisen näkymättömiin. Kukaan ei huomaa, että siellä yli puolentoista metrin varren päässä on ihan oikeita kukkiakin.
Loppurutistuksena revin pois myskimalvan juuria.
Myskimalva leviää ihan itse, ja minulla se oli levittäytynyt tornionlaaksonruusujen juuristoalueelle. Olihan kiskominen! Malvalla on topakka ohuen porkkanan tapainen, sitkeä juuri. Onhan se nätti kukkiessaan kesällä; leikkasin varsia matalemmiksi elokuussa, kun malva teki siemenkotia. Mutta nyt syyskuussa se koko pehko oli alkanut kasvattaa uudestaan lehtiä ja uusia varsia - siinä oli vähän liikaa minulle! Ja varmasti myös ruusuille. Ehkäpä nyt ravinteita riittää ruusupuskillekin.

sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Haluaa lisää maata

... tai ei siis maata, vaan kukkaismaata. Suunnittelun kärpänen iski näin syksyn tullessa, ja mieleen juolahti, että tätä uutta kukkaympyrää voisi laajentaa aivan hyvin. Kuvassa näkyvät kastelukannut
olisivat tulevan laajennuksen reunalla. Siis nurmikkoa pois ja kukkaisia tilalle. Näin syksyllä talikkotyötä ja keväällä istutusta; siinäpä suunnittelmaa.
Nyt kun syysleimut kukkivat, on tietenkin mielessä, että tuolla alalla voisi olla syysleimuja. Saahan nähdä, pysyykö aatos lujassa.
Nyt huomaan, että syysleimu 'Swizzle' tekee muita isommat kukkatertut ja lisäksi tämä leimu on aika roteva kooltaan. Kiva niin.
Jaa-ha, tontun pihalla tuli nopsaan luettua hauska tonttukirja, jonka on kirjoittanut Antti Leikas: Tonttu, matka pimeyteen, Kustannusosakeyhtiö Siltala 2018. Hauska kirja, jota mainitaan ensimmäiseksi tonttutrilleriksi. Juu, trillerihän se; siinä on hirtehisiä viitteitä yhteen jos toiseenkin sarjatrilleriin, joita minä en kaikkia varmaan tunnistakaan (James Bond/ Hobitti/ ?). Mutta uutta tietoa tontuista tuli yltäkyllin. Hauskaa kirjassa on se, että siinä nivotaan yhteen tarinaan tontut, multamaan elävyys, sienet, puut, kosmologia, biologia ja vielä jotain muutakin. Näistä multa, sienet, puut, biologia ja tontut ovat ihka tuttuja puutarhurille - tietenkin. Tuttuja eivät olleet Edwin Abott Abott eikä rabbi Judah Loew
Tässä kuva herra Saunatontusta. Se on siis fiktiivinen näkemys eli veistos tontusta, ei itse tonttu, joka edellisen kirjan mukaan on ties mitä.

keskiviikko 28. elokuuta 2019

Punaista

Punaista väriä on nyt paikka paikoin näkösällä. Lilja 'Miss Feya' on viimeisin kukkija liljoista.
Tässä vielä kuva liljasta 'Stargazer', jonka punaisuus on tuommoista valkokirjavaa sorttia:
Melko punaisina keikkuvat myös punalatvat. Niiden punaisuus on himmeätä ja taitettua. Kasvi itse on kuitenkin näyttävä, koska se nousee topakkana noin 160 cm:n korkeuteen, ja kukkatertut heiluvat ylimpinä.
Näitä ostin tänä keväänä pari uuttakin; ne yrittävät myös kukkia nyt, vaikka varret ovat vielä lyhyet.

maanantai 26. elokuuta 2019

Loppukesän kukintaa

Viimeiset liljat kukkivat nyt elokuun tietämissä. Yksi värikkäimmistä liljoista on 'Royal Sunset'.
Sille vetää vertoja väreissä ja tuoksussa 'Stargazer', joka minulla näyttäisi hiekan taantuvan viime kesästä.
Kummallista kyllä myöhäisenä kasvina kukkii nyt japaninkurjenmiekka 'Crystal Halo', mutta onhan siinäkin värejä ihan vaikka muille jakaa.
Ruusuista 'Morden Centennial'  vaan jaksaa yllättää; se näyttää nyt riehaantuneen tekemään uusia kukkanuppuja. Tämän ruusun siirsin tähän uuteen, aurinkoiseen paikkansa keväällä ja pelkäsin pahinta, vaan näyttääpä käyneen päinvastoin. Uusia, isoja, komeita kukkia tulee päivästä toiseen - kunhan vaan ruusu ei yrittäisi liikaa näin loppukesästä, jotta jäisi puhtia myös ensi kevääseen.
Uusintakukkimista harrastaa myös matala ja pieni 'Morden Blush'. Alla kuvassa mukana on myös pieni vaalea perhonen hyvin maastoutuneena.
Muita perhosia on lennellyt melko vähän, mutta olen onnistunut näkemään häiveperhosen naaraan ja useita keisarinviittoja.
Unikot houkuttavat kimalaisia. Kuvassa on unikon lehden alla torkkuva, väsynyt kimalainen.

lauantai 17. elokuuta 2019

Sateen jälkeen

Pikkuisen saatiin sadetta tässä välillä. Nyt saavit ovat täynnä vettä. Kärhöt varsinkin ovat iloissaan, kun vesi huilii juuristossa juuri nyt. Loppukesällä kukkivat kärhöt ovat nyt parhaimmillaan. Tässä niistä kaksi, viinikärhöt 'Etoile Violette' ja 'Entel' kiipeilevät rautaiseen tukeensa.
Sama ryhmä kuvattuna toiselta puolelta kertoo, että
'Etoile Violette' on ehtinyt vanhempana sinne taakse ekana. 'Entel' on joitakin vuosia nuorempi kärhö.
Hiukan varjoisalla puolella kasvaa loistokärhö 'Jackmanii'.
Sillä ei vielä ole tuuheutta, mutta kukkiahan tuo näkyy pukkaavan aika runsaasti.
Liljoista kukkii nyt 'Mother´s Choise'. Sillä onkin topakat, pitkät varret ja latvassaan suurehkot, täysin valkoiset kukat.
Myös näyttävä puulilja 'Altari'
kukkii nyt omassa ryhmässään, kavereina tiikerililjat ja edessä pieni herukkapensas.

torstai 8. elokuuta 2019

Hankalat kasvit

Laitanpa tähän listan hankalista kasveistani. Hankaluutta on vastassa monenlaista - varsinkin laiskalle puutarhurille.
Vuorikaunokki tekee siemeniä paljon. Innokkaasti ne siemenet sitten itävät aurinkoisilla paikoilla. Jos sen taimen siihen unohtaa, on sen juuri ehtinyt kasvamaan semmoiseksi pötkylä-härpäkkeeksi että! Talikkoa tarvitaan.
Päivänkakkara tekee sekin terhakoita siemeniä. Se lähtee kasvamaan ihan mihin vain: sorapolulla ja toisten kasvien tyvellä kasvavat minun useimmat kakkarani. Onneksi sitä on helpompi poistaa kuin vuorikaunokkia. 
Huiskunauhus on edellisten kaltainen. Sen juuri pysyy tiukasti maassa, onhan se eräänlainen peruna kiinni suoraan kasvuvarressa.
Sormustinkukka on tunnetusti hyvä leviämään. Sen kaksivuotisuus ja suuri koko auttavat puutarhuria hillitsemispuuhassa. Eli sormustinkukkaa voin valikoidusti kasvatella sopivalla paikalla.
Lamovuohenkuusama on liian "lamo", ei ole hyvän näköinen. Sen kaverit keltavuohen- ja rusovuohenkuusamat ovat paaaljoon-paljon parempia.
Poimulehti (laidunpoimulehti) tekee sekin hirmuisen määrän pienen pieniä siemeniä. Kun taimi pääsee hieman varttumaan, on sillä jo komea juuristo. Varsinkin kun vanhan kasvin yrittää nyhtää ylös, pääsee tietämään juuriston tehokkuuden; se varmasti syöpöttelee kaikki kasvuaineet lähitienoon pinnalta. Tavallista poimulehteä kivempi on tunturipoimulehti, kaunis ja vaatimaton. Mutta ikävä kyllä tavallinen poimulehti luontomme kasvina  on siemenineen niskan päällä nyt ja tulevaisuudessa.

 

tiistai 6. elokuuta 2019

Kärhöpäivä on keskiviikkona 14.8.

Kärhöpäivä tulee olemaan ke 14.8. ja kelloaika, jona voi tulla kärhöjä ja liljoja katselemaan, on klo 12 - 19. Paikkahan on tontun piha eli  Anjan luona koulua vastapäätä. Kärhöissä on eroja: toiset kukkivat aikaisin ja toiset näin elokuussa, toiset nousevat korkealle tukeen ja toiset taas tyytyvät vähempään. Ja on sanottava myös, että toiset menestyvät III vyöhykkeellä ja toiset ei sitten millään. Tässä kuvassa on pari menestyjää: 'Polish Spirit' ja 'Jackmanii'.

Isot liljat juhlivat

Lilja 'African Queen' topsottaa nyt juuri  koko komeudessaan ...ja tuoksuu.
Se on päättänyt tehdä 9 kukkaa pitkän vartensa päähän. Vähin erin ne siinä aukeavat.
Hentovärinen, mutta isokukkainen 'Muscadet'
aloittaa kukkiensa aukaisemista. Tämä on kuitenkin matala lilja varreltaan.
Komea 'Purple Prince'
on saanut melkein kaikki kukkansa auki. Erikoinen väri ja isot kukat ovat tämän liljan ominaisuuksia. Vielä odottelemme isojen liljojen 'Altari' ja 'Mother's Choise' ponnistautumista kukkimaan.