tiistai 30. kesäkuuta 2020

Avoin puutarha - Tontun piha 5.7.2020

Puutarhani, Tontun piha, on avoinna su 5.7. klo 12 - 17  Avoimet puutarhat-tapahtuman tiimoilta. Tässä alla kerron mahdollisille vierailijoille puutarhani pohjatietoja.
Olen aloittanut puutarhan laittamisen täällä vuonna 2012. Silloin tontilla kasvoi koivuja, mäntyjä, pajuja ja vuohenputkea. Näkymä Koskentieltä oli metsäinen. Vain talon ympäristö oli nurmikkona. Tontin koristeina olivat aitakasvit, muutama koristepensas, kaksi omenapuuta, luumupuut ja kaksi tuijaa. Tämän tontin ja koko lähitienoon historiaa on heinäpelto mäen päällä; peltona alue on ollut tuonne 1970-luvulle asti. Alueen talot on rakennettu noin vuoden 1988 tienoilla. Tontin koko on 1800 neliötä.
Puutarhassa puiden kannot on jätetty silleen, rungoista on laitettu polkujen reunuksia ja makaavia lahopöllejä. Osa rungoista ja oksista on piilotettu lahotuskumpuihin. Polut kiertelevät kantoja ja isoja kiviä. Ne kivet, joilla on reunustettu kohopenkkejä, ovat löytyneet tontilta. Myös astinkivet ovat löytökiviä. Maaperä on hyvää multamaata, jonka alta löytyy hienoa hiekkaa – jos ei löydy kivenmurikka.
Tavoitteita puutarhalleni ovat olleet seuraavat: vaihteleva ja jonkin verran peittävä näkymä Koskentieltä katsoen, eri kokoisten pensaiden käyttö ja nurmikon vähentäminen. Ongelmana ovat rikkakasvit, joiden perässä en pysy millään. Siksipä on olettava ”filosooffinen” asenne : jos maa haluaa kasvaa vihreätä, sen on annettava kasvaa; ihminen voi määrätä vain pienestä osasta. Antakaamme Luonnon määrätä isommasta osasta. Tämä näkyy sitten muussakin; tikat saavat hajottaa kantoja, myyrät saavat mellastaa ilman vastatoimia, lahottamista tapahtuu siellä sun täällä, luonnonkasvit saavat olla mukana kukkapenkeissä. Suosikkijärjestys luonnonkasveille on: ketohanhikki, karhunputki, ahomansikka ja niittymesiangervo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti